Logopedie en Down Syndroom

tijs-20-1 jaar

De begeleiding van een kindje met Down Syndroom start zo snel als mogelijk na de geboorte. Wanneer op dat moment het drinken op rolletjes loopt, komen we in ieder geval kennis maken en eventueel, wanneer er behoefte aan is, informatie geven.
Zijn er wel problemen, dan zullen wij proberen hier zo goed als mogelijk bij te ondersteunen, adviseren en informeren.

Afhankelijk van de ontwikkeling van het kindje, zijn we meer of minder aanwezig.

Het eerste jaar volgen we intensief de ontwikkeling van het drinken en eten. Het is bij een kindje met Down Syndroom heel belangrijk om de mondmotoriek zo goed als mogelijk te laten ontwikkelen, in verband met het spreken later. Wij helpen u indien nodig met bijvoorbeeld het overstappen naar het eten van een lepel, het eten van stukjes eten en het stimuleren van het kauwen. Ook het drinken uit een rietje en beker staan op het programma.

 

> 1 jaar

Wanneer het kindje ouder wordt, verschuift in de meeste gevallende de hulpvraag steeds meer richting de communicatie. Zo zal er aandacht zijn voor de voorwaarden van de spraak-taalontwikkeling. Tijdens het samen spelen zullen oogcontact, imitatie en gericht luisteren gestimuleerd worden. Voor het stimuleren van de taal maken we gebruik van ondersteunende gebaren, foto’s, picto’s/plaatjes.
Wanneer de taalontwikkeling op gang komt, begeleidt de logopedist de communicatie in zinnen en zal de uitspraak van de klanken en woorden getraind worden.

Als dit nodig is, komen wij bij u thuis.tijs-1

 

Samenwerken

Logopedie is meestal niet de enige discipline waar een kindje met Down Syndroom mee te maken heeft. Wij doen ons best om in contact te staan met alle disciplines die met het kindje te maken hebben; kinderarts, Down-team, fysiotherapeut, ergotherapeut, oppas-oma, crèche leidster, leerkracht etc. Andere betrokkenen adviseren, stimuleren, informeren en raadplegen hoort bij ons werk.

 

Algemeen

Ieder half jaar evalueren wij de behandeling en stellen wij waar nodig in overleg met onze klanten het behandelplan bij. De klant ontvangt dit behandelplan op schrift in zijn/haar oefenmap.

We zijn lid van de Stichting Down Syndroom.

Logopedie wordt 100% vergoed vanuit de Basisverzekering. Alleen bij volwassenen geldt een eigen risico van 150 euro. Logopedie wordt dus niet gefinancierd uit het PGB.

De tekst hierboven is zeer algemeen. Heeft u specifieke vragen, neemt u dan gerust contact op met Marjoleine Huitema:
06 – 412 498 82.

Back to Top